Sunday, December 20, 2015

Novogodišnje tradicijeNova godina je praznik koji se slavi širom sveta . Svaki deo sveta ima različite običaje i rituale. Jedan od najstarijih običaja čovečanstva jeste proslava Nove godine.  Vavilonci su poceli da slave Novu godinu  u martu oko 2000 p.n.e.  Kraj marta je bio logičan izbor za proslavu  jer je to početak proleća  i vreme kada se sade novi usevi. Vavilonske svečanosti su trajale 11 dana i svaki se dan se proslavljao na drugačiji način. U godinama koje su usledile Rimljani su nastavili da slave Novu godinu krajem marta ali sa svaki novi imperator donosio je i nove promene tako da je proslava Nove godine pomerena za 1. januar. Ovaj datum nema neki poseban značaj, izabran je sasvim slučajno i mesec januar je izabran za početak godišnjeg kalendara koji je odredio Julije Cezar. Inače Nova godina je kod Rimljana bila posvećena Janusu , bogu sa dva lica  od kojih jedno gleda napred,a drugo unazad. 


Svaka zemlja ima neke svoje običaje i tradicije koji se sprovode tokom novogodišnje noći i za koje se veruje da donose sreću. 
 U mnogim zemljama se veruje da hrana koja se jede u toku te noći donosi sreću. Holandjani veruju da će im jedenje krofni doneti sreću. Krofne su u obliku kruga, a krug simbolizuje završetak godišnjeg ciklusa. U Španiji i Peruu je običaj da se jede 12 zrna groždja kako bi imali sreće narednih 12 meseci. Peruanci pojedu 13 zrna groždja da bi osigurali svoju dobru sreću. 
U Engleskoj i Škotskoj  se veruje da će vam gost koji prvi dodje doneti svoju dobru sreću. Veruje se da bi to trebalo da bude mlad, zdrav, crnokos muškarac koji donosi poklone  kao što su vekna hleba za sto ili ugalj za vatru. Gost ulazi na prednja,a izlazi na zadnja vrata. 
U Grčkoj se peče hleb sa novčićem unutra, a ako treće parče hleba ima novčić smatra se da će proleće te godine doći ranije. Norvežani prave puding od pirinča sa celim bademom, ko dobije badem u svom delu imaće sreće cele godine.  Na dan Nove godine na Siciliji se služe samo lazanje jer se veruje da sve drugo donosi lošu sreću. 
 Kao što većina ljudi zna Kinezi Novu godinu proslavnljaju sa svojim običajima, iako njihova godina nije 1. januara. Svaka ulazna vrata su obojena svežim slojem crvene boje jer je to boja koja simbolizuje sreću. Hrana se priprema bez upotrebe noževa, svi noževi se sklanjaju na 24h da bi se  sprečilo da se bilo ko poseče jer se veruje da to donosi lošu sreću. Deci daju crvene koverte sa srećnim novcem.
Japanci  kače venčiće za koje se veruje da donose  sreću. 
U SAD poljubac u ponoć predstavlja način ulaska u Novu godinu. Veruje se da će pravljenje zaglušujuće buke oterati zle duhove. 
No comments:

Post a Comment