Sunday, August 7, 2016

Antistres trend : bojanke za odrasle

Bojanke, ranije doživljavane kao odlična igračka i zanimacija za decu, postale su popularne  među odraslima širom Amerike i Evrope. Art terapija se pojavila pre nekoliko godina i za kratko vreme je osvojila svet.   Bojanke za odrasle sadrže komplikovanije  oblike od onih prostih crteža koji se mogu sresti u bojankama za decu. Uglavnom predstavljaju paletu kompleksnih crno-belih crteža inspirisanih cvetovima, životinjama i raznim geometrijskim oblicima.


                                                    * slika preuzeta sa google pretrage Bojenje slikovnica je u poslednje vreme najpopularniji način za smanjenje stresa kod odraslih koji ne žele da se oslanjaju na lekove ili neke druge metode lečenja.
Ako u životu nešto ne možemo, u bojankama možemo sve. Dovoljno je imati tri različite bojice i zabava može da počne.  Psiholozi tvrde da, osim što vraćaju u bezbrižno doba detinjstva,  bojanke pomaže da se čovek reši nagomilane napetosti i mirnije spava.

                                                  * slika preuzeta sa google pretrage 

Psiholozi objašnjavaju da je tokom čitavog  dana  leva strana mozga aktivnija od desne koja je inače zadužena za kreativni deo. Prilokom bojenja leva strana mozga, koja je zadužena za matematički, odnosno logički deo, radi kako bismo precizno obojili polja. Kada biramo boje i način na koji ćemo obojiti polja koristimo desnu stranu mozga i na taj način podjednako se aktiviraju obe strane mozga.                                                     * slika preuzeta sa google pretrage 

Kod nas u Laguni i Vulkanu već više od godinu dana postoje različita izdanja bojanki za odrasle. Ja imam Tajni vrt Džohane Basford, njene bojanke su jedne od najpopularnijih i najprodavanijih u svetu. Često bojim zajedno sa ćerkicom, ona ima svoje bojanke, ja svoju i zaista se zabavljamo i uživamo. Prava antisteres terapija koja pomaže da oslobodimo dete u sebi kao i da ispoljimo neku možda zaboravljenu kreativnost.


                                                               * slika preuzeta sa google pretrage 

Ono za čim u poslednje vreme češće posežem jeste aplikacija za android koja se zove Colorfy i koja se može besplatno preuzeti sa Google play. Takodje odlična stvar, ne moramo da imamo papire i bojice, a možemo dobro da se zabavimo i oslobodimo stresa ( da, mene bojenje zaista smiruje i opušta) 

                                                   * slika preuzeta sa google pretrage 

I verujte mi na reč, bilo da imate bojanku na papiru ili koristite aplikacije, zarazno je! Nemojte se stideti, oslobodite dete u sebi i prepustite  mašti na volju!
Da li ste već probali bojanke za odrasle? Kakva su vaša iskustva u vezi sa njima?


2 comments:

  1. Koja zaraza, ja koristim app Colorfly... Bas me vratila u djetinjstvo.

    ReplyDelete
  2. I ja u poslednje vreme cesce posezem za app, nekako mi lakse. Zaraza :-)))

    ReplyDelete