Monday, November 30, 2015

Širi dalje....#2

Novembar je na izmaku. Bio je pomalo čudan. Mnogo sunčanih dana, a malo manje onih pravih, jesenjih, novembarskih. Novembar sa ponekim maglovitim jesenjim jutrom. Volim ta čarobna maglovita novembarska jutra. Šetam kroz gustu maglu, a zima se nazire u vazduhu. Sa krajem novembra kod mene nastupa, polako ali sigurno :-) , praznična efurija. U nastavku posta sledi lista nekih stvari koje su obeležile moj novembar. 


1. PRIPOVETKA:  VOĐA 

Ovo je političko- društvena satira. Napisana je 1901. godine,a i danas je prilično aktuelna. Domanović, u svom stilu, ismeva  `silni i pošteni` srpski narod, koji je uvek uz svoju zemlju, čak i onda kada je najteže. Vreme koje je prikazano u pripoveci je vladavina poslednjeg Obrenovića. U tom periodu se posebno ispoljavaju društveni sukobi i borbe kao i nakaznost javnog morala. Kao što već rekoh, uvek aktuelna priča.


2. ONLINE  KUTAK:  

Kanal Branislave Antović sa bloga Branas Divine World  i serijal Izazovi radost koji radi sa svojom koleginicom  Aleksandrom Petrovski. To su predlozi za lepo i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Jako je zanimljivo poslušati šta dve obrazovane osobe imaju da kazu i poruče u ovom serijalu. 


3. SLATKIŠ: MAFINI SA BUNDEVOM


Jesen miriše na bundevu i cimet :-) Ima li šta lepše od te kombinacije i kolačića koji se prave bukvalno za 10 minuta i za koje nije potrebno gotovo nikakvo kulinarsko umeće.


2 jajeta
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
10 kašika mleka
1/3 šolje ulja
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
cimet po želji
400 gr dinstane bundeve
Sve sjediniti i sipati u kalup za mafine. Peći 25 minuta na 180c. Mera je za 12 komada. 
4. CRVENI KARMIN
Uvek aktuelan. Ove jeseni moja nijansa je  Golder Rose Velvet Matte u broju 18. 

No comments:

Post a Comment